Marketing vs Kunst
INSPIRE Blog #1 – Nijmegen 20 mei 2020 – door Robbert den Boer
Historie
Robbin Snijders, dan 27 jaar heeft al zo’n tien jaar zijn eigen bureau Double Creation en maakt vanaf jonge leeftijd flyers, artwork, posters, logo’s en allerhande reclamemateriaal voor verschillende events, feesten en festivals.
In die hoedanigheid ontmoet hij in 2007 dan ook Robbert den Boer. Robbert is dan marketingmanager van dance-club en festival organisator Matrixx. Robbin is (eindelijk) aan tafel gekomen bij de partij waar hij het liefste artworks en flyers voor maakt. Hij laat aan de hand van een aantal gedrukte flyers zien, die hij heeft meegenomen, wat hij kan. Robbin (18) heeft voor zo’n jonge knaap een vlotte babbel en heeft veel kennis van de ‘scene’. Het niveau van Robbin’s werk, de creatieve composities en het kleurgebruik springen erg in het oog van de Matrixx-mensen. Ze besluiten deze creatieve en gedreven jongeman een kans te geven. De eerste samenwerking tussen Robbin en Robbert is geboren.
De Vliegende Start
ROSH Studios is geboren en maakt direct een vliegende start door. De netwerken en achterban van Robbin en Robbert hebben direct vertrouwen in het tweetal en prachtige opdrachten landen in het nieuwbouwkantoor aan Kerkenbos 1362 in Nijmegen.
Al snel is er behoefte opschaling en worden er verschillende nieuwe collega’s aangetrokken. De synergie binnen ROSH groeit al maar door en het ene na het andere mooie artwork, pakkende campagne, sprekende huisstijl, vette video, unieke filmposter, creatieve concept, logo design, overzichtelijke website en tal van andere creaties rollen van de werkbank. De ROSH-mannen merken dat het hen erg gegund wordt en voelen de support. Ook oud werkgever van Robbert eventorganisator Matrixx blijft trouw aan het nieuw geformeerde duo.
Zelfs grote merken als Nike, Boels, JBL, Nooteboom, Mojo, Warner, Paramount, BMG en MSI weten ROSH te vinden en vertrouwen ROSH hun visuele identiteit of campagne toe. Klanten uit Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, Albanië en steden als Dubai en ja hoor, daar heb je ze… Londen en New York weten ROSH te vinden. Hiermee komt die eerder uitgesproken ambitie toch weer eens stapje dichterbij.
Helemaal dichtbij komt ROSH begin 2019, wanneer ze gevraagd worden door de NOS / NPO om mee te doen aan de pitch voor de algemene visuele uiting van het Songfestival, dat Nederland in Mei 2020 gaat organiseren. ROSH mag zich meten in de strijd met 9 grote en gevestigde bureaus uit de Nederland en het medialandschap.
Ondanks dat het concept van ROSH niet gekozen is, kreeg ROSH lovende woorden en positieve feedback, waarbij termen als Disney-waardig, conceptueel erg sterk, ongekende snelheid van levering, kwalitatief en meer dan volledig… ROSH toekwamen.
We laten je graag aan tafel onder het genot van een kop koffie en een goed gesprek op kantoor zien wat het resultaat was van deze pitch.
Water & Vuur
ROSH lijkt een bedrijf vol met stemmingswisselingen, contradicties, soms interne strijd en uiteenlopende visies. Dit komt door de verschillen tussen Robbert en Robbin die uiteraard van tevoren helder waren. Kort gezegd is Robbin de artiest en Robbert de marketingman. Die twee expertisevelden en uitgangspunten botsen nog wel eens en komen tot uiting wanneer op initiatief van CMD-stagiair Peter de website van ROSH moet worden aangepakt.
Die website is in 2 jaar tijd nauwelijks aangeraakt vanwege de drukte. Hij staat vol met werk dat absoluut tot de verbeelding spreekt maar volgens Robbert niet de lading dekt van wie ROSH eigenlijk is. Er is een beeld van ROSH ontstaan dat, gechargeerd gezegd, uitsluitend fancy artwork maakt. Veel kleurrijke festivals, mooie filmposters en flitsende logo’s. Maar ROSH is breder dan dat. Volgens Robbert is het beeld dat klanten en externen hebben van ROSH wat scheefgegroeid. Robbin vindt het op zijn beurt van belang dat bezoekers van de site werk van ROSH zien dat ‘outstanding’ en ‘ROSH-waardig’ is. Discussie ontstaat en water en vuur ontmoeten elkaar.
Er blijkt echter geen strijd of frictie te ontstaan, maar juist een mooi inzicht in de kracht en de identiteit van ROSH Studios en een bevestiging van het plaatje dat de mannen vooraf voor zich zagen. Het resultaat van de aangewakkerde discussie was namelijk dat er opnieuw naar de identiteit van ROSH gekeken kon worden en een helicopterview kon worden aangenomen. In die ogenschijnlijke contradictie blijkt er namelijk heel veel overlap te zitten. Die schizofrene creatieveling blijkt nog steeds één en dezelfde persoon te zijn die juist zijn twee gezichten aanvaart en omarmt.
De unieke kracht van ROSH wordt blootgelegd en de verklaring voor die snelle groei van afgelopen 2,5 jaar komt boven drijven: marketing vs kunst, stijl vs doel, waardering vs business, gevoel vs ratio, water vs vuur.