ROSH Studios Robbert den Boer Robbin Snijders Nijmegen

Marketing vs Kunst
INSPIRE Blog #1 – Nijmegen 20 mei 2020 – door Robbert den Boer

ROSH Studios Reclamebureau Nijmegen streep

De schizofrenie van een creatieve branding agency

ROSH Studios ziet het levenslicht in oktober 2017. De ‘Result Of Showing Heart’ moet vanaf dat moment een reclamebureau uit Nijmegen zijn dat zich kwalitatief kan gaan meten met de grotere bureaus uit de Randstad en op den duur zelfs de agencies uit Londen of New York. Dat is nogal een ambitie voor een vers bedrijfje uit de provincie.


Historie

Robbin Snijders, dan 27 jaar heeft al zo’n tien jaar zijn eigen bureau Double Creation en maakt vanaf jonge leeftijd flyers, artwork, posters, logo’s en allerhande reclamemateriaal voor verschillende events, feesten en festivals.

In die hoedanigheid ontmoet hij in 2007 dan ook Robbert den Boer. Robbert is dan marketingmanager van dance-club en festival organisator Matrixx. Robbin is (eindelijk) aan tafel gekomen bij de partij waar hij het liefste artworks en flyers voor maakt. Hij laat aan de hand van een aantal gedrukte flyers zien, die hij heeft meegenomen, wat hij kan. Robbin (18) heeft voor zo’n jonge knaap een vlotte babbel en heeft veel kennis van de ‘scene’. Het niveau van Robbin’s werk, de creatieve composities en het kleurgebruik springen erg in het oog van de Matrixx-mensen. Ze besluiten deze creatieve en gedreven jongeman een kans te geven. De eerste samenwerking tussen Robbin en Robbert is geboren.

Robbert den Boer ROSH Studios Nijmegen

Het bleek de bakermat van een gouden vriendschap en florerende samenwerking die zijn weerga niet kent. Onbedoeld dienen de projecten die Robbin en Robbert samen doen als fundering van wat later een succesvol partnership gaan vormen.

Robbert den Boer, die al zo’n 15 jaar rondloopt in de dance- en evenementenwereld wil namelijk de sprong wagen en zijn vleugels uitslaan. In een vroeg stadium bespreekt hij met Robbin zijn plan om het warme nest van de Matrixx-organisatie te verlaten om samen met Robbin een nieuw reclamebureau te starten. De gesprekken kennen geen einde en het enthousiasme groeit tot ongekende hoogte. “We moeten het gaan doen!”

In de zomer van 2017, na het festivalseizoen waarin Robbert nog volledig van waarde wil zijn, is de kogel door de kerk. Robbin en Robbert gaan samen verder. De netwerken, de kennis, de skills, de visie en vooral de energie worden samengevoegd en gesmeed tot een nieuw reclamebureau.

De Kick-off

En dan ga je beginnen en moeten de eerste keuzes worden gemaakt. Naam en logo stonden al vrij snel: ROSH dat staat voor the Result Of Showing Heart dekt direct de lading van het bedrijf dat beide Rob’s willen neerzetten. Ze willen geen ‘average’ communicatie- of reclamebureau zijn. Hun bureau moet net als het werk dat ze willen gaan doen ‘outstanding’ zijn. Klanten worden uitgedaagd lef en moed te tonen door een stapje extra te zetten als het gaat om creativiteit, om zo het hoofd boven het maaiveld uit te steken in de jungle van reclame, marketing en concurrentie. Het Hebreeuwse woord rosh betekent ‘chief’ of ‘leider’. Het symbool waar de heren voor kiezen staat voor moed en leiderschap: de leeuw. De king of the jungle, een leeuwenhart en pretentieus gesteld aan de top van de voedselketen, zijn mooie symbolische synoniemen en metaforen voor ROSH. Bovendien is ROSH een ‘lekker’ kort woord dat iedereen, uit welk land dan ook makkelijk kan uitspreken. ROSH is de perfecte naam voor het bedrijf dat Robbert en Robbin willen neerzetten.

Met de tagline IMAGINE | CREATE | INSPIRE wordt het merk ROSH verder geladen. Stel je iets voor en bedenk het, maak het en inspireer de rest van de wereld ermee.

‘Maar dan? Waar gaan we ons vestigen? Gaan we iets huren of beginnen we thuis? Welke klanten gaan we aanschrijven? Hoe zit het met de Matrixx…blijft die nog wel klant, nadat Robbert het bedrijf vaarwel heeft gezegd? Kunnen we onze hypotheken wel betalen etc etc.’
Allemaal vragen die een gemiddelde ZZP-er en nieuwbakken ondernemer zichzelf afvraagt en misschien wel onzeker maakt.

Maar het plan van ROSH is solid, de kennis is er en het netwerk is groot… het kan niet anders dan slagen. “Het moet, we hebben niet voor niets zolang gewikt en gewogen, scenario’s doorlopen, cijfers bekeken en berekeningen gemaakt.” Ze besluiten een ruimte te huren van maar liefst 115 m2, ‘op de groei’ zoals Robbert stelt.

De Vliegende Start

ROSH Studios is geboren en maakt direct een vliegende start door. De netwerken en achterban van Robbin en Robbert hebben direct vertrouwen in het tweetal en prachtige opdrachten landen in het nieuwbouwkantoor aan Kerkenbos 1362 in Nijmegen.

Al snel is er behoefte opschaling en worden er verschillende nieuwe collega’s aangetrokken. De synergie binnen ROSH groeit al maar door en het ene na het andere mooie artwork, pakkende campagne, sprekende huisstijl, vette video, unieke filmposter, creatieve concept, logo design, overzichtelijke website en tal van andere creaties rollen van de werkbank. De ROSH-mannen merken dat het hen erg gegund wordt en voelen de support. Ook oud werkgever van Robbert eventorganisator Matrixx blijft trouw aan het nieuw geformeerde duo.

ROSH Studios Kerkenbos 1362 Nijmegen Kantoor
ROSH Studios Clients

Zelfs grote merken als Nike, Boels, JBL, Nooteboom, Mojo, Warner, Paramount, BMG en MSI weten ROSH te vinden en vertrouwen ROSH hun visuele identiteit of campagne toe. Klanten uit Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, Albanië en steden als Dubai en ja hoor, daar heb je ze… Londen en New York weten ROSH te vinden. Hiermee komt die eerder uitgesproken ambitie toch weer eens stapje dichterbij.

Helemaal dichtbij komt ROSH begin 2019, wanneer ze gevraagd worden door de NOS / NPO om mee te doen aan de pitch voor de algemene visuele uiting van het Songfestival, dat Nederland in Mei 2020 gaat organiseren. ROSH mag zich meten in de strijd met 9 grote en gevestigde bureaus uit de Nederland en het medialandschap.

Ondanks dat het concept van ROSH niet gekozen is, kreeg ROSH lovende woorden en positieve feedback, waarbij termen als Disney-waardig, conceptueel erg sterk, ongekende snelheid van levering, kwalitatief en meer dan volledig… ROSH toekwamen.

We laten je graag aan tafel onder het genot van een kop koffie en een goed gesprek op kantoor zien wat het resultaat was van deze pitch.

De Rollercoaster even stilzetten

ROSH bestaat nu ruim 2,5 jaar en die tijd is voorbijgevlogen. Geen tijd voor stilstaan, geen tijd voor reflectie, geen tijd te verliezen. ROSH zit op een rijdende hogesnelheidstrein die niet van plan is te stoppen. De ongekende rollercoaster heeft de snelheid van het licht bereikt. “Maar waar zijn we allemaal eigenlijk mee bezig en waar gaan we naartoe en hoe zit het met ons eigen imago?”

Deze vragen komen aan de orde wanneer de eerste stagiair zijn intrede doet. De opdracht van de afstuderende CMD student laat team ROSH toch weer even stilstaan, bij zichzelf.

ROSH is volledig gefocust op de identiteit van hun klanten en het denken voor en vanuit de merken die de hulp van het bureau inschakelen. Maar wie en wat zijn ze zelf? Wat typeert deze jonge organisatie en wat maakt ROSH nou ROSH? Op voorhand weet je dat natuurlijk heel goed, maar is het gewenst om dat tussentijds te toetsen en misschien te herdefiniëren.

ROSH lijkt een beetje schizofreen te zijn. Aan de ene kant super commercieel denkend en waarbij alles vanuit een marketinggedachte wordt opgetuigd voor merken en bedrijven. De andere kant is volledig vanuit gevoel, vanuit onderbuik, vanuit stijl en vanuit de kunstkant van creatie.

ROSH Studios Reclamebureau Nijmegen artist Robbin Snijders
ROSH Studios De Familie Slim Film

Water & Vuur

ROSH lijkt een bedrijf vol met stemmingswisselingen, contradicties, soms interne strijd en uiteenlopende visies. Dit komt door de verschillen tussen Robbert en Robbin die uiteraard van tevoren helder waren. Kort gezegd is Robbin de artiest en Robbert de marketingman. Die twee expertisevelden en uitgangspunten botsen nog wel eens en komen tot uiting wanneer op initiatief van CMD-stagiair Peter de website van ROSH moet worden aangepakt.

Die website is in 2 jaar tijd nauwelijks aangeraakt vanwege de drukte. Hij staat vol met werk dat absoluut tot de verbeelding spreekt maar volgens Robbert niet de lading dekt van wie ROSH eigenlijk is. Er is een beeld van ROSH ontstaan dat, gechargeerd gezegd, uitsluitend fancy artwork maakt. Veel kleurrijke festivals, mooie filmposters en flitsende logo’s. Maar ROSH is breder dan dat. Volgens Robbert is het beeld dat klanten en externen hebben van ROSH wat scheefgegroeid. Robbin vindt het op zijn beurt van belang dat bezoekers van de site werk van ROSH zien dat ‘outstanding’ en ‘ROSH-waardig’ is. Discussie ontstaat en water en vuur ontmoeten elkaar.

Er blijkt echter geen strijd of frictie te ontstaan, maar juist een mooi inzicht in de kracht en de identiteit van ROSH Studios en een bevestiging van het plaatje dat de mannen vooraf voor zich zagen. Het resultaat van de aangewakkerde discussie was namelijk dat er opnieuw naar de identiteit van ROSH gekeken kon worden en een helicopterview kon worden aangenomen. In die ogenschijnlijke contradictie blijkt er namelijk heel veel overlap te zitten. Die schizofrene creatieveling blijkt nog steeds één en dezelfde persoon te zijn die juist zijn twee gezichten aanvaart en omarmt.

De unieke kracht van ROSH wordt blootgelegd en de verklaring voor die snelle groei van afgelopen 2,5 jaar komt boven drijven: marketing vs kunst, stijl vs doel, waardering vs business, gevoel vs ratio, water vs vuur.

ROSH Studios Reclamebureau Nijmegen artist Robbert den Boer
James Bond 007 No Time To Die Daniel Craig ROSH Studios

The ROSH Factor

Natuurlijk is er door Robbert en Robbin lang gepraat voordat de stap naar ROSH is genomen, zijn er veel plannen gemaakt, zijn scenario’s besproken en voelden beide ondernemers ook de potentie van hun partnership. Maar iedere (startende) ondernemer weet ook dat het evengoed de andere kant op kan slaan. Het is daarom des te bevredigend dat wat de heren in hun hoofd hadden, ook daadwerkelijk werkt en tot uiting komt. Weten wie je bent, wat je wel en niet goed kunt en het elkaar weten aan te vullen, heeft ROSH gebracht tot waar het nu is. Bovenal smaakt het naar meer en is het plafond nog lang niet bereikt.

De website die nu staat dekt volgens heel Team ROSH veel meer de lading van het bedrijf en laat zien wat ROSH doet en kan. En wat is ROSH is: een Creatief Bureau. Go to HOME

ROSH Studios Covid Corona

Ook al gooit de huidige situatie rondom het Corona-virus nu roet in het eten ten aanzien van de opmars van ROSH, voelt het creatieve bureau zich gesterkt en nog altijd super eager om de toekomst in te gaan… want die kan er niet anders dan mooi uitzien.

null

Kerkenbos 1362, 6546 BG, Nijmegen

null

info@rosh-studios.com

null

+31 (0) 24 – 212 02 80

Menu